Var inte rädd

Idag kommer de orden till mig på olika sätt. Var inte rädd. Allrahelst i form av psalm 256 av Ylva Eggehorn, som jag lyssnat på flera gånger. Jag ville skicka den till en vän som jag tror behöver den idag, och sökte en fin youtubeversion. Det fann jag inte, men däremot en annan sång med samma titel. Var inte rädd.

Jag tyckte mycket om texten, och kan förankra den helt i mitt kristna jag. När jag googlar på kompositören hittar jag dock annan slags andlighet än min så jag stannade vid denna sång. För när det gäller andlighet så vill jag vara om inte rädd så i alla fall varsam. Jesus är min väg till Gud, gör jag avkall på det lämnar jag mitt fundament. Glasögonen som ger mig min livsåskådning.

Var inte rädd, säger änglarna på otaliga ställen i Bibeln. Det är en märklig uppmaning eftersom den innehåller en negation. Vi är inte så bra på att höra och ta till oss det som sägs med ett ”inte”. Men jag läser änglahälsningen Var inte rädd som ”Du behöver inte vara rädd. Jag förstår att du är det, men du behöver inte vara det”. Vi är rädda, för så mycket. Både vuxna och barn. Kanske kan vi lära både oss själva och barnen att hantera rädslorna och att våga mer.

Sedan några dagar är min morgonväckning bytt till en annan låt av Sarah Dawn Finer. Kärleksvisan. Minns ni hur den börjar? Var inte rädd.

11 reaktioner på ”Var inte rädd”

 1. Jag vill säga till mitt barn att inte vara rädd, att lita på oss, på livet, på att ingen vill honom något ont. Kanske musiken funkar för oss innan orden förstås…

  1. Fint! Jag tror det är just vad du säger honom. Med din kropp, dina ord (förstådda eller oförstådda) och din musik.

 2. Ja rädsla är ju inget man vill förmedla till sina barn.
  När det gäller barnkalas så tycker jag det gått hysteri i det hela när det nästan krävs att man i lågstadieåldern har jätte stora kalas med hela klassen och föräldrar som inte är pedagoger för 25 – 30 barn.
  Då kan det nog vara sunt och till och med modigt av barnet att stå upp för ett tydligt nej. Att helt enkelt vägra gå dit.
  Skönt med orden från änglarna.
  Var inte rädd.
  Det är så mycket man är rädd för som vuxen också.
  Men även för oss kan det ju vara bra att träna bort våra rädslor.
  Kram och önskan om en fin vecka.

  1. Tack för din önskan. Ja, kalas är inte alltid lätt. Vi är ju så olika. En del blir stärkta av att vara bland mycket folk. Andra behöver de mindre sammanhangen för att komma till sin rätt.

 3. Även jag behövde orden var inte rädd, känner mig rädd för framtiden men ny assistent som jag inte valt själv,rädd att behöva vara rädd varje dag.

  Jag stavar på orden var inte rädd tack o kram

 4. En gång i tiden läste jag om uppmaningarna till någon sorts undermening: du är trygg. -Ni är trygga, ty jag kommer… osv 😉

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *