10 december

Traditioner som handlar om att tända ljus betyder mycket för många. Advent, allhelgona, lyskväll/stugsista. Och så har vi LYSLÖRDAG här i Sundsvall någon vecka före första advent. En tradition som inleddes 2008 då vi bodde i Nairobi, och liksom i år fick följa det via skärm. Den ena gången berodde det på att familjen blev större. I år var anledningen inte lika ljus. Pandemin gjorde att alla sundsvallsbor fick följa med via skärm istället för i en stenstad sprängfull med ljuslängtande människor. Men det var ändå så vackert och melankoliskt. Se här om du vill.

På senare år har sjukdom försvårat min närvaro, och rullstol gjort den möjlig ett par gånger. Jag älskar att vara där i trängseln och vänta in ljuset på det helt mörka torget. Först när alla lampor är släckta märks det hur mörkt det egentligen är en vintereftermiddag i mellersta Sverige. Det brukar vara sång av fina körer och en solist som sjunger Stad i ljus, samtidigt som alla adventsljusen i stadskärnan tänds upp. Jag lyckas aldrig hålla tårarna borta när mörkret plötsligt tänds upp av mängder av ljus under refrängen till Stad i ljus. I år gjorde jag en mikrolyslördag för egen del. Bad min man släppa av mig på det folktomma torget och lyssnade på Stad i ljus medan jag betraktade stadskärnans adventsbelysning.

Måtte vi åter få trängas igen, och tända ljus tillsammans. Om jag tänder mitt ljus här, och du ditt hos dig, kan vi tänka att vi är tillsammans då?

⭐️

OM FÖRFATTAREN
www.ekhemmanet.se


OM LJUSKALENDERN

Om du uppskattar inläggen har du vinst varje gång. Den som offentligt delar ett inlägg med hashtaggen #ljuskalender2020 har också chans att vinna en julklapp. Gör inlägget senast 15 december så är du med och tävlar. Dela exempelvis länken till själva kalendern och bjud in dina Facebookvänner att följa den. Här finns webbadressen om du vill kopiera den och klistra in den i ett inlägg: http://cecilia.ekhemmanet.se/ljuskalender-2020

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *