Äntligen en deckarförfattare värd namnet

Efter månader av feber, och drösvis med slarvskrivna deckare hittar jag äntligen en författare värd sin titel. Mons Kallentoft. Spännande och kompetent språk OCH en berättelse som suger tag och känns relevant efter alla gamla stenhuggare. Jag är evinnerligt trött på dåligt språk kombinerat med parallellhistorier från trettiotalet där någon har blivit kränkt och hämndbegäret föds. Här får jag något helt annat. Här smakar det Nesser, även om språket är ett helt annat. Men också detta ett språk som tilltalar mig. Mycket.

Snart är jag frisk och kan orka skriva själv.
Längtan.

20120718-100800.jpg

10 reaktioner på ”Äntligen en deckarförfattare värd namnet”

 1. Har införskaffat och läser Anne Holt på norska, det är något helt annat än att läsa en svensköversättning. (Även om jag nu gillar Anne Holts böcker när de är översatta också) Tänker att det kanske kan vara så att i översättningar kan språket ibland försämras och läser man på originalspråket (om man kan det) så får man en helt annan, och kanske mer riktig bild av författarens språkbruk. Vet inte hur det fungerar med översättningsarbetet, men detta är en tanke jag har.
  Men jag läser ju ibland böcker av svenska författare där jag funderar över om ingen någonsin korrekturläst innan utgivning. (Hmm, borde inte en översättning också korrekturläsas? Det blev ju nästa tankekrok nu då.)

 2. Tack för tipset, den skall jag ta och läsa nångång. Och tack för att du har saknat mig 🙂 Jag har varit både i ditt land och Norge dessutom och tagit ledigt från datorn. Jag hoppas verkligen du blir frisk på riktigt nu! Lycka till med skrivandet också. Jag skall delta i en bok jag med och är jättenervös, har aldrig gjort sånt förr. Men man måste ju prova för att få veta om man kan eller inte!

 3. Synnöve: Hennes böcker tycker jag mycket om! Tror jag har läst de flesta (på svenska 😉 ) men läste ju nyss om en med full behållning tack vare mitt usla minne!

  Sandra: Så spännande! Jag tror på dig. Du är en god skribent! Tervetuloa 🙂

  Tea: Jätteroligt att ha många böcker kvar att läsa!

 4. Jag tyckte också om den där och sedan lästa jag den som handlar om sommaren (heter den sommardöden?), och tyckte också mycket om den, men sen när jag skulle börja med den tredje kände jag mig lite trött på hans språk som jag hade tyckt var så bra i de två förra. Men det kan nog vara så att man bara behöver göra en paus och så ta den lite senare. Det kanske blir för mycket med alla i ett streck 🙂

  1. Tack för tipset 🙂
   Det märks att han har ett mkt bra språk i sig själv. Har hittat bara två korrekturfel – som jag själv skulle ha surat över att inte förläggaren upptäckt. Om jag haft nån 😉

 5. Roligt, skönt och glädjande att läsa om att du är piggare!
  Jag håller med om att Mons skriver bra och fängslande. Extra kul för mej som hittar i det geografiska området han beskriver!
  Önskar dej flera goa lässtunder och mer kraft och hälsa.

  Hälsningar fråm ett kyligt Nairobi

  1. Tack Lisa! 🙂
   Ja, vad roligt det måste vara att känna igen sig i miljöerna. De är väl beskrivna!
   Allt gott till er i kylan!

 6. Även jag gillar hans böcker mycket. Läste de fyra första för ett par år sedan o har precis börjat på den femte årstiden.

  1. Roligt! Jag har knappt hört någon tala om de här böckerna, så jag har trott att de varit dussindeckare. Men verkligen inte. Nu ska jag kolla i släkt och vänners bokhyllor efter Sommardöden.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *