Dagen är ny

Tidig morgon. Vit dimma över vattnet och sol i gyllene löv.

Musiken och jag till dess att yngsta barnet vaknar och gör mig sällskap i kökssoffan. ”Den här sången tycker jag om” säger han och jag håller med. Och lyssnar för första gången på texten. Dagen är ny. Dagen är vår. Om att släppa det som ligger bakom. Just idag inte räkna hur länge febern har begränsat mig. Inte sörja över lång tid borta från arbete eller känslan av strid gentemot vården. Inte bistert sucka över obesökt bokmässa och sloka intill nyinkommen refusering. Inte idag.

Men hjärnan förstår inte inte, så jag får vända på det. Lyssna in Bjørn Eidsvågs ord igen och minnas att detta är en helt ny dag. Öppna ögonen och se att jag har famnen full av gåvor och ej ännu upplevda dagar.

Visst e det vanskelege tider
visst e det lett å gå seg bort
skremmande nye, blanke sider
i mårå kommer alt for fort

men lyg ikkje te oss om igår
gjør’kje tyrannar om te heltar
gjør’kje vinter om te vår
det vil ta tid før isen smeltar

Det e ingen vei tebake
dagen e ny, dagen e vår
det e ingen vei tebake
når i mårå komme e i dag
blitt i går

Me har med oss i går
når me møte i dag
møkje visdom, månge sår
månge svik og nederlag
så lokk oss ikkje tebake
me kan’kje svømma mot strømmen
der i går har øvetaket
forsvinne fremtidsdrømmen

Bjørn Eidsvåg

 

Famnen full av färsk och trofast kärlek och nåd. Idag vill jag öppna ögonen som i trötthet gnuggats så ofta att sikten blivit skymd.

4 reaktioner på ”Dagen är ny”

 1. Fin sång och fin staty. Beundrade den inom mig härom dagen 🙂
  Tunga dagar förblindar lätt, men jag tror att det måste få vara så ibland. Bara man inte fastnar i mörkret, i det tunga. Utan mörker kan det var svårt att se ljuset. Eller som jag brukar säga till barnen ”Om ni aldrig har tråkigt så vet ni aldrig när ni har roligt”
  Kramar och hälsningar till ditt morgonsällskap <3

  1. Ja, jag tycker att det syns allt tydligare att de mörka stråken måste ingå i livsväven för att den ska bli komplett. Men ändå kan det vara svårt att stå ut med de mörka stråken ibland när man ser bara dem och inte hela väven.
   Hälsning framförd 🙂

 2. Tänker på dig. Fin text.
  Ny din nåd var morgon, hur dålig gårdagen än var så är nåden ny idag och imorgon. Så länge man kan behålla hoppet så går det på något sätt. Men man måste även få ge ut besvikelsen, eljest kan man ej fylla på med ngt bättre. En kram som jag fyller med hopp och hälsa skickar jag till dig

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *