Fet tisdag

Det går så där med mina föresatser om ett hälsosammare leverne. Helgerna förlängs lätt, stavarna är ofta rastlösa, appen fylls bara i sporadiskt och nedåtkurvan har stått still länge nu. Och idag blev det saftig efterrätt på en tisdag.

Semla och foto signerade <3 dotter Ellentin Ekhem

Men nu är tid för dylika bullar. Jag kan förmodligen i övrigt betraktas som en liberal kristen, men vissa saker håller jag hår på: inga semlor under fastan. Enligt wikipedia äts semlan ”traditionellt från fettisdagen och under hela fastan fram till påsk.” Men HALLÅ?! Vad är det för en tradition. Fettisdagen ska ju vara sista frossarfesten före fastan, varför skulle man då moffa i sig godsakerna under hela fastan? Men lite längre in i artikeln skriver de om såna som jag: ”Enligt en alternativ historik åts semlan från början enbart på fettisdagen före påskfastan i större delen av landet. I Skåne åts dock fastlagsbullen enligt traditionen enbart på fastlagssöndagen, senare även veckorna före.När svenskarnas intresse för fastan minskade, blev det tradition att äta den varje tisdag under fastans sju veckor.

Och det är väl ingen underdrift att svenskarnas intresse för fastan är litet, medan frosseriet är desto mer utbrett. Också hos mig. Därför vill jag följa kyrkoåret och göra något särskilt under fastan. Då handlar det för mig inte om att avstå fast föda, utan egentligen vad som helst som tar tid, pengar, kraft eller uppmärksamhet från sånt som är mer uppbyggligt.

Här är i alla fall wikipedia på min sida:
”Bland annat inom romersk-katolska och de lutherska kyrkorna har man under senare tid betonat att fastetiden är en tid då man kan kämpa mot sina ovanor och erbjuder att fasta i grupp och därmed uppmuntra varandra under fastetiden. Man väljer då själv något man vill avstå ifrån, till exempel: TV-tittande, godis, alkohol och kött, tidningar eller något annat. Meningen är att avstå från något för att vinna något annat. Att vinna tid för sin familj, att få pengar över att ge till de fattiga och så vidare.”

Men än är det två veckor kvar. Så dagens semla satt fint. Det var årets första, och fler lär det bli. Men från och med askonsdagen är det färdigsemlat i det här hemmet. Och fler försakelser ska det bli. Min privata Facebook t ex ska få gå under jord under 40 dagar.

PS. Och för säkerhets skull vill jag poängtera att särskrivningen i rubriken var avsiktlig.

6 reaktioner på ”Fet tisdag”

  1. Cissi, du överraskar ;-)! Först ”särskrivning” och så semla innan ”dagen”. Lycka till med nya vanor…..sluta med FB kanske är i paritet med att sluta med nikotion….men vad vet jag…som inte provat ngt av det 😉

    1. Jag är mer överraskad att majoriteten äter sista-frosseri-bullar EFTER fettisdag. Dvs under fastan. Men jag har ju oxå förr konstaterat mig tillhöra minoriteter. Som nu skriver medan jag promenerar mellan möten. Hurtig onsdag. Efter fet tisdag.

  2. 40 dagar utan facebook!!!!! DET är en uppoffring som heter duga.
    Imponerad faktiskt. Själv ska jag försöka att inte frossa föööör mycket.
    Kanske inte semla varje vecka fram till påsk. Jag har ju mitt gamla nyårslöfte att tänka på….

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *