Första december

En kompis från förr (återfunnen via tangentbord och osynliga nätverk) skrev att hon ikväll ska börja läsa min och Maria Nordenmarks bok Vänta Lydia! med sina barn. Gott att veta! Det inspirerade mig att bjuda på första uppslaget i boken.
Första december.

Bild: Maria Nordenmark. Text: Cecilia Ekhem

Det är kväll och redan mörkt. Lydia och mamma är på väg hem från dagis. Idag är det fredag och båda är lite trötta. I sin ryggsäck har Lydia en ljusstake av trolldeg. Hon gjorde den för några veckor sedan och idag har barnen målat sina ljusstakar och fått fyra ljus med sig hem.
”Väntljusstake”, säger Lydia, ”fröken sa att det är en väntljusstake som jag har gjort.”
”Jaha, väntljus…”
Mamma funderar en stund och säger sedan:
”Fröken har rätt. Det är bra att tända ljus medan man väntar på något.”
Lydia vet att mamma väntar och längtar efter att få höra hur hennes bror, morbror Julius, mår. Han är i landet långt borta och mamma har väntat i ett år på att få höra hur han har det. När mamma tänker på morbror Julius ser hon så ledsen ut.
Lydia tar mammas hand och de går tysta och tittar på hur stjärnor lyser upp fönstren i huset där de bor. Det är vackert.

Nu ska jag skriva några verser till ett Luciatåg. Härligt beställningsjobb från härlig vän. Under tiden lyssnar jag på julmusik som Lydias båda skaparmammor gillar. Och som passar till den första bilden. Stilla natt. Och det doftar hyacint.

PS. Förlåt alla som arbetar inom förskolan. Jag säger aldrig dagis och knappt barnen heller. Men i barnbokstexten fick svensson-ordet för förskola användas….

5 reaktioner på ”Första december”

  1. Jag tar med den till dig till nästa bokmässa 🙂 Och önskar innerligt att du har någon att läsa den för nästa jul…

   1. Ja, och så ska du hjälpa mig att skriva boken om hur barn blir till av en annan mammas och pappas presentembryon. Jag lär nämligen behöva en sån. På svenska… Vi håller i varsin ände av pennan eller hur?

    1. Ja! Det skulle kunna bli en jättefin bok! Men vi kanske behöver ses en längre stund än under en pressbyråkaffe på en bänk utanför Liseberg 🙂
     Har du nån illustratör bland dina vänner? (Annars är min omslagsdesigner ett hett namn)

     1. Haha… Ja, det skulle bli en kort bok det 🙂 Ungefär som en embryotransfer i längd 😉

      Vi får hitta en perfekt illustratör, ditt heta namn tar vi med oss.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *