Hålla andan

Riktigt ruggiga förkylningar har drabbat hemmet, och jag håller andan, tvättar (och knäpper) händerna och hoppas slippa. Förkylningsfeber och avgrundshosta ovanpå ME är inte något att längta efter. Däremot längtar jag enormt efter en musikalisk upplevelse som ska inträffa i helgen. Förhoppningsvis.

Men det är jobbigt att hålla andan. Jag har noterat att jag har extremt svårt för det. Andningen blivit tyngre med sjukdomen, och jag har börjat läsa på om andningstekniker. Så pass att jag vissa dagar har haft träningsvärk i diafragman!

Oj vad svårt det kan bli att andas naturligt när hela uppmärksamheten ligger på in- och utandning. Och oj så svårt det kan vara att hitta information om andningsteknik utan inslag av religiösa termer. Svårt, men det går. Jag har läst information till KOL-patienter och astmatiker och försöker plocka russinen ur kakan och bli bättre på detta livsviktiga. Att andas.

En app hjälper mig just nu att träna både andning och avslappning. Mindfulness appen. Inklusive mellanslag, detta missbrukade tecken i särskrivningarnas rostiga tidsålder. Men detta mellanslag kanske är tänkt till att innehålla ett andetag eller två.

20140402-134533.jpg

8 reaktioner på ”Hålla andan”

 1. Köp 85% handsprit på Kronans apotek. Vanliga har bara 60%. Samt munskydd och tunna gummihandskar! Jodå det går an! Om man tänker i SARS termer! Jag har det när folk runtom blir förkylda. Mer pga fobier förvisso, men måste man så måste man o hellre se löjlig ut än få ”SARS, svininfluensa, fågelinfluensa, ebola, TWAR” eller nåt annat otrevlig obotligt dödligt.. Det räcker gott och väl med ME/IH.

  1. Handsprit finns det gott om här, bra det eftersom det inte finns marginaler till att åka och handla nåt. Men så långt som till munskydd skulle jag inte vilja sträcka mig när jag umgås med familjen. Möjligen om jag blev inlagd på nån mysko sjukhusavdelning i en katastroffilm. 😉

 2. Haha, härlig särskrivning! Har bra icke-religiöst andningstips, ska leta upp en länk så återkommer jag : )
  Eller så har du redan hittat dit..

 3. http://medvetenandning.se/blog/metoden-medveten-andning/

  Jag har själv köpt mojängen som heter Relaxator, men är inte vän med den än. Både jag och mannen är känsliga för hur motståndet är inställt. En annan variant är att andas ut i ett sugrör i ett litet glas vatten. Men hemsidan för mojängen har bra tips och råd om andning.
  En bra grej att göra är t ex att vid motion (vi motionerar när vi vänder oss i sängen) andas bara genom näsan, med tejp för munnen.

  1. Jag har varit inne på den sidan med. Men tappade andan när jag tänkte på att tejpa munnen. 🙂

 4. Hahaha, om jag tänker på dem som andningspauser kanske jag irriterar mig mindre på särskrivningar i fortsättningen. Ska testa!
  Hoppas verkligen att du slipper bli förkyld!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *