Sarah och Sommar

20130530-105339.jpg

Våra körsbär börjar sin tillblivelse.

Igår publicerades sommarens viktigaste lista: talarna i årets Sommar i P1. Det anrika programmet som grundades av Tage Danielsson har fyllt en så stor plats i mitt liv så länge att jag blir riktigt häpen över att det inte är så för alla. På samma vis som när nån säger att de aldrig nånsin läser böcker. Hur går det att leva utan sommarprat och böcker, liksom? Sommar- och vinterpraten när de är som bäst ger mig en fördjupad bild av en person som bara varit ett namn, eller knappt ens det. Och väldigt ofta berörs jag på ett personligt plan, får hjälp att reflektera över det egna livet och de stora livsfrågorna.Livskvalitet med andra ord. På årets lista fanns många intressanta namn, och de allra mest spännande var en gammal idol och en ny. Joey Tempest och Sarah Dawn Finer. Hurra!

När jag gick igenom listan över gamla sommar- och vinterpratare hittade jag Vinter med Sarah Dawn Finer som jag hade missat. Ett härligt program med en Sarah som var lika fantastisk då (2009) som nu. När jag läser på hennes officiella Facebooksida (och det gör jag) blir jag ledsen över att så många kommentarer handlar om viktminskningen. ”Hur har du gjort? Berätta!”, ”Du strålar nu!”, ”Du har blivit så vacker!” Jag uppskattar att Sarah själv inte kommenterar viktminskningen någonstans, och tycker det är så oerhört ledsamt att människor lägger så stor vikt vid vikten och hävdar att strålglansen och nästan kompetensen har kommit med viktminskningen. Det är ju inte sant! Det var samma reflekterande, vackra, inbjudande och berörande person som vintertalade 2009 (även om jag inte upptäckte henne på riktigt förrän den första plattan på svenska, Sanningen kommer om natten, klev rakt in i hela mitt system). Visst är det toppen, särskilt av hälsoskäl, när människor blir av med övervikt som kanske krånglat till livet – men att säga att ”nu när du har gått ner i vikt så har du blivit vacker” är rent av oförskämt, och säger något ledsamt om idealbilder.

Nyss hittade jag bonusmaterialet och fick höra vilka musiker och låtar som allra mest inspirerat Sarah. Två personer på den listan är sångerskor som jag lyssnar ofta på och har gjort under många år. Eva Cassidy och Tracy Chapman. Häromveckan sjöng vår dotter Eva Cassidys version av Fields of gold så hjärtat smälte. Och Tracy Chapman finns på Spotifylistan med samma låtar som på den LP jag nästan lyssnade sönder i ungdomen.

I Sveriges radios arkiv finns mängder av Sommar och Vinter att lyssna på, eller att ladda ner till telefonen och ta med ut på promenad eller joggingtur. Jag lyssnar helst under långa, ensamma promenader, men nu när jag i princip bara orkar gå runt kvarteret så blir det mesta lyssnandet i soffan. Men den första lilla stunden av Sarahs Vinter vandrade jag långsamt genom sommaren, tacksam över att känna dofter och kunna höra på både fågelsång och en person som berör mig djupt.

8 reaktioner på ”Sarah och Sommar”

 1. Jag lyssnar aldrig på Sommar….. Har aldrig gjort heller. Jag tycker inte om ”pratradio”. Ska jag lyssna på något så vill jag ha musik, annars läser jag hellre. Jag vet inte riktigt varför, men jag lyssnar aldrig på ljudböcker heller, annat än Mamma Mu :-).
  Jag håller med dig om kommentarerna om viktminskningen. Viktminskning är oftast bra av hälsoskäl, men inte något som avgör om en människa är vacker!

  1. LYSSNAR INTE DU PÅ SOMMAR?
   Ja, nu måste jag ropa! 🙂 Precis som jag gjorde när en vän AFK sa detsamma igår. Du (ni) som är sinnebilden för sommarpratslyssnare. (Ja, jag vet -jag känner ju ingen keramiker heller 😀 ) Intresserad av människors djup och engagerad i andra. Ge det en chans, en liiten portion i taget. Tomas Sjödins prat är det nästan en dödssynd att missa. Kanske en smula överdrivet, men bara en liten. 😉 Dessutom är det som poesi att höra honom tala. Samma sak med Linda Olsson och Patricia Tudor Sandahl. Poesi och sköna beröringstårar.

   1. Jag skulle mer än gärna läsa sommarprogrammen…..:-) Men jag blir stressad av att lyssna på människor som pratar i radio, eller så tappar jag fokus och slutar lyssna och tänker på något annat :-). Men jag vet, med mitt yrke ”borde” jag gilla P1 och hela köret :-D.

    1. Och Gudrun Sjödén? 😉
     Jag kan dock förstå stresskänslan. Det är nog nåt liknande som gör att jag oftast väljer bort P3, P4 och reklamkanaler. Högljutt upptempoprat med för mycket trams. Så om sommarprataren stressar mig så stänger jag av. Det är mycket sällsynt dock. Och jag lyssnar helst inte på radion utan hellre på pod där jag kan stänga av om jag tappar fokus.

     1. Jamenvisst! Gudrun Sjöden, klunsiga smycken, foträta skor typ Duckfeet, skrikiga glasögonbågar….. 🙂 . Listan på stereotyp rekvisita är lång! (Fast jag har faktiskt hår i knut. Orka ha långt hår utsläppt – inte).

     2. Jag tycker för övrigt bäst om reklamradio nästan helt utan prat. (P3 och P4 är hemskt, och Rix och NRJ och sådant är ännu värre. Urk på burk.) Så sänker man ljudet när reklamen kommer. Helst ska det vara musik som är omodern, då är det riktigt bra! RetroFM är favoriten just nu.

 2. När jag vaknade tidigt igår morse och kollade Twitter var den bästa nyheten där att Sommarpratarna skulle presenteras kl 13! Det är lite som en andra julafton! Och sedan är det lite av en högtidsstund att lyssna på själva programmen. Tänker på dig! Önskar dig feberfria dagar och ett lätt huvud! Kram!

  1. Tack för din önskan! Jag hoppas den dagen ska komma snart…
   Ja, nog är det julafton allt! 🙂

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *