Syskonskap

Dokumentären Tvillingsystrar av Mona Friis Bertheussen har rullat två gånger på SVT Play idag. Och ikväll får vi se systrarna i Skavlan.

Filmen och berättelsen är fantastisk! Full av känslor, vackert filmad, varmt skildrad. Dessa föräldrar visas upp som kloka, kärleksfulla, äkta föräldrar – som gör sitt bästa för att två systrar, som utan föräldrarnas förskyllan skilts åt, ska få dela livet på det sätt som är möjligt. Det gläder mig så. Filmskapare och författare tycks för det mesta älska att förmedla trasiga och tragiska bilder av just adoptivfamiljer, trots att de allra flesta är just så här.

Det är fascinerande att se dessa enäggstvillingar mötas och skiljas. Så sorgligt att de skildes åt från första början, så starkt att de av en händelse fördes samman och så glädjande att de fått trygga familjer där föräldraparen hjälper dem att hålla syskonskapet levande. Dessa genetiska syskon har delat samma livmoder och har på så vis gemensamma rötter. Men den kärlek och glädje de har i varandra känner jag igen från våra barns nära relationer där inga genetiska band finns. Dotterns första bästis, som hon träffade nästan varje dag de första 2,5 åren i livet tills vi flyttade. Och sonens barnhemsbästis, som sov i sängen bredvid i nästan två år.

Nu bor de långt ifrån varandra men i samma land. Och möten, lek och avsked är just så fulla av värme som i dokumentären Tvillingsystrar. Det behöver inte vara en dragkamp mellan arv och miljö. Ibland är det bara som det är.

20140207-112147.jpg

13 reaktioner på ”Syskonskap”

 1. Helt fantastisk skildring och andlöst vacker natur i vårt grannland. Har också sett den två gånger, andra med dottern som älskar adoptionsberättelser och gärna läser in sig själv i dem. Tyckte mycket om, precis som du, att dokumentären kastade ett sånt varmt ljus över adoption. Det är ju bland det vackraste och största man kan få vara med om!

  1. Fint! Jag såg också andra gången med dottern, som var mkt berörd fastän hon kom ur min mage en gång i tiden. 😉
   Så otroligt vackert med. Jag vill både till Norge och USA!

 2. Jag Såg Skavlan.
  Fina tjejer.
  Och vilka fina föräldrar som tog reda på att de var tvillingar.
  Och ser till att de träffas.
  Roligt också med din pojke och hans barnhemskompis.
  Egentligen lite samma sak.
  För jag tycker inte man ska uppförstora det där med biologi till skyarna.
  Kramar

  1. Jag håller med. Och tror att mycket av det som vi upplever som genetiska likheter ser vi för att vi vet att det finns genetiska band.

 3. Riktigt varm berättelse som gav tårar av ömhet. Fascinerades av de olika bitarna som bara föll på plats, hela vägen från förseningen för det norska paret på barnhemmet då papperen skulle skrivas. Fick ju bli Skavlan efter dokumentären också. Trevligt sällskap i natten, både dokumentären och Skavlan.
  Tack för att du tipsade om detta.
  Kram.

  1. Ja, varmt och fint var det. Glad att du fick gott sällskap men ledsen om du inte kunde sova. Jag tog ett vakenpass lite senare, men då hoppas jag du sov.
   Kram!

   1. Sömnen kom vid 4-snåret. Funderar på om jag ska ta och börja använda natten som dag. Är så frustrerande att ligga vaken och tänka att jag borde sova. Stressande. Fast svårt att ha dag på natten för då väcker jag väl familjen. Rumpan är alltid bak liksom….

    Hoppas du slapp vara vaken länge. Hackad sömn är inte roligt det heller.
    Kram.

    1. Det var vid fyra min sömn gick. Några kvarter bara med andra ord! 😉 Jag är glad att vakentimmar iaf hör till undantagen för egen del och önskar dig detsamma. Alla minuter av vila behövs…

     1. Mer undantag med en hel natts sömn här. Ibland händer det, ca halvett, ett och ända fram till ca halv sju, sju. Inte utvilad när jag vaknar men har sluppit ”sömnstressen” så den sitter inte i kroppen i alla fall.
      Oftast sönder hackad sömn typ ”NU har jag sovit…..i 25 min….” 🙁

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *